1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Организации за защита на околната среда пледират да се запази забраната на три пестицида

Организации за защита на околната среда пледират да се запази забраната на три пестицида

Пчелите са изложени на сериозна токсична опасност

Грийнпийс, Life European Beekeeping Coordination и други три потребителски организации и организации за защита на околната среда (Pesticides Action Network Europe, ClientEarth, Buglife and SumOfUs) обжалват в Европейския съд, за да защитят забраната на три пестицида от страна на ЕС. Действията им са в отговор на съдебните дела, заведени от химическите компании Syngenta и Bayer, които се опитват да свалят забраната, пише economynews.bg.

Забраната, която влезе в сила на 1-ви декември 2013 г., е за три пестицида, произвеждани от Syngenta (thiamethoxam) и Bayer (imidacloprid и clothianidin), които принадлежат на клас химикали, познати като неоникотиноиди. ЕК постанови това свое решение на базата на научни оценки от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), показващи негативното влияние на тези пестициди върху медоносните пчели. Банът получи силна политическа подкрепа от страните-членки.

Грийнпийс публикува резултатите от научно полево пилотно проучване, даващо допълнителни доказателства за начина, по който се влияе на пчелите. Проучването показва, че течността, отделяна от растения, които са били третирани с определени неоникотиониди, съдържа висока концентрация на пестициди. Това води до потенциално смъртоносно излагане за пчели, които пият от течността.

Марко Контиеро от Грийнпийс коментира: „Bayer и Syngenta са пуснали своите адвокати да атакуват забраната, която е обоснована на научни факти и помага да се защитят общите интереси на европейските фермери и потребители. Частичната забрана на тези три пестицида е само първата, но необходима стъпка, за да се защитят пчелите в Европа. Атаките са от компании, които следват своите интереси в ущърб на нашата околна среда.”

Полевото проучване на Грийнпийс тества гутационна течност, изпускана от царевични култури, третирани с неоникотиноидните пестициди thiamethoxam (произвеждан от Syngenta) и clothianidin (произвеждан от Bayer), и двата забранени.

Проучването откри, че концентрацията на неоникотиноидни пестициди, отделяни от растението в гутационната течност, може да е равна или да надминава концентрацията на активни съставки, препоръчвани от компаниите за употреба в търговски формулировки на спрей инсектициди. Тези резултати сочат, че гутационната течност може да излага пчелите на сериозна токсична опасност. Подобни пътища на отравяне са все още слабо изследвани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.