1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари искат de minimis заради липса на паша

Пчелари искат de minimis заради липса на паша

Пчеларството не подлежи на директно подпомагане

Пчелари настояват за компенсиране по схемата de minimis заради липса на паша. Проблемът се наблюдава в редица области на страната, сред който са Благоевград, Кюстендил, Сливен, Плевен и Бургас. 10 национални пчеларски организации са изпратили своите искания до агроведомството.

Т.нар. безпашие е в периода след цъфтежа на акацията и рапицата. Следващата паша за пчелите е свързана със слънчогледа.  Най-труден за добиване е акациевият мед и затова той има и най-висока цена като монофлорен.

Пчеларството не подлежи на директно подпомагане, както останилите „въдства" и затова заетите в сектора апелират браншът да получи държавно  подкрепа чрез финансиране по схемата de minimis. От Държавен фонд „Земеделие" отпускат 600 000 лв. за компенсиране на разходи след  подмор на пчелни семейства, вследствие на проведени растителнозащитни мероприятия. При смъртност между 61 - 100% - сумата е 118 лв. на пчелно семейство, а между 30 - 60% - 50 лв.

Дори и да се установи връзка с използваните препарати  и смъртността на пчелите, отравянето трябва да се доказва чрез съдебни дела, за да получат пчеларите обезщетение. Парите от глобените арандатори или собственици на земеделски земи отиват в бюджета. Така, по думите на Михаил Михайлов, удовлетворението за земеделските стопани е единствено морално. Тази е и причината за по-малкият брой подадени жалби при условие, че отровените насекоми са повече от заявените. От бранша апелират и към по-строг контрол от страна на Българската агенция по-безопасност. Призивът е за актуализиране на Наредба 13 чрез създаването на работна група.

Вижте още в новините на АгроТВ

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.