1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари на протест

Пчелари на протест

Пчелари на протест във Варненско

От бранша смятат, че законодателството не предлага достатъчно строги мерки срещу земеделските производители, нарушители на закона. Безконтролното пръскане с пестициди уврежда трайно биоразнообразието. В Агенцията по храните тази година са постъпили 100 сигнала за злоупотреби при пръскане на земеделски площи и пострадали пчелни кошери. Протестиращите искат по-строги закони за нерегламентираното пръскане, тъй като по думите им държавата печели над 1 милиард лева от пчеларството. 

Исканията на пчеларите обхващат и субсидиране на пчелните семейства до 200 лева, както и забрана за внос на медни продулти от чужбина. Проучанията показват, че Гърция отделя за пчеларстово 36 милиона евро, Румъния – 20 милиона евро, Унгария - 27 милиона евро, а у нас 3 милиона евро. Пчеларите смятат, че ниските цени на родната продукция са причинени от пренасищането на пазара. У нас се осъществява безмитен внос от Украйна и от Китай. В момента ЕС преговаря и за безмитен внос с държавите от блока Меркосур.

От бранша припомнят, че пчелите са ясен показател за състоянието на околната среда и здравето на хората, като най-тревожното е, че в последните 10 години 40% от пчелите в световен план за изчезнали.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.