1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 1300 лева бяха събрани за ин-витро процедура на „Семе Българско“

1300 лева бяха събрани за ин-витро процедура на „Семе Българско“

Д-р Иван Иванов: Кампаниите за ин витро процедура и в подкрепа на незрящите хора са изключително благородни и достойни за този фестивал

Благотворителният базар "Шанс за живот", реализиран в рамките на шестото издание на национален фестивал "Семе българско", събра 1300 лева в подкрепа на двойка с репродуктивни проблеми от Община Севлиево. Благодарение на децата от града, които създадоха красиви творби на тема "Цветни детски мечти" и с подкрепата на партньорите на събитието - фондация "Искам бебе", фестивалът ще даде шанс на още една севлиевска двойка да се сдобие с най-ценното - дете! Други 770 лева пък бяха събрани в кампанията "Купи и/или дари книга", която подкрепя хората със зрителни проблеми от Община Севлиево.

И двете каузи получиха подкрепа от партньорите на фестивала - "Идеал Стандарт - Видима" АД, които през първия ден на събитието организираха щанд, на който продаваха храна, приготвена от своите служители. Събраните средства - 402 лева - бяха разпределени по равно между двете благотворителни инициативи.

През първия ден фестивала откри кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и евродепутатът от партия ЕНП Андрей Новаков. С присъствието си фестивала уважиха областният управител на Габрово Невена Петкова, депутатът от ГЕРБ Иглика Събева, председателят на Общинския съвет в Севлиево Здравка Лалева и Общинското ръководство на гр. Севлиево.

„Изключително съм радостен от факта, че са събрани толкова средства в рамките на фестивала „Семе Българско", сподели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов. „И двете кампании - за ин витро процедура и в подкрепа на незрящите хора, са изключително благородни и достойни за фестивал като „Семе Българско". Ще се радваме, ако благодарение на кампанията се роди още едно дете на Севлиево, дете на фестивала „Семе Българско", сподели д-р Иванов.

Той припомни, че тази година фестивалът премина под мотото „Да засадиш дърво, да създадеш дом, да отгледаш дете". „Това са изконни български ценности. Надявам се всеки от вас да успее да намери семенце, което му е най-близко до сърцето и да го покаже на своите деца и внуци. Нека да направим така, че това да се помни", добави при откриването д-р Иванов.

„Благодаря ви, че сте избрали да останете тук и да работите за България. Защото ако в миналото е трябвало да покажеш, че обичаш държавата с цената на живота си, днес може да го направиш, ако си художник и правиш добри картини, ако си иконописец, земеделец, грънчар или фотограф, който популяризира българските села. Ето защо се прекланям пред това и знам, че вие сте героите на нашето настояще. Радвам се да бъда част от вас и благодаря на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов", заяви евродепутатът Андрей Новаков.

И през двата дни на фестивала имаше викторина с призове за гостите на събитието. Редица награди бяха раздадени в томболата, реализирана с подкрепата на фирма "Паралел" ЕАД.  Голямата награда - матрак „Модена" - грабна Христина Цонкова от Севлиево.

Фестивалът тази година може да се похвали и с още едно постижение. Повече от 16 000 души отпразнуваха Лазаровден и Цветница заедно на фестивала „Семе Българско" в парк "Казармите". Гостите се насладиха на богатата музикална програма, в която се включиха близо 1 000 изпълнители.

Шестото издание на фестивал "Семе българско" събра на едно място пазителите на българското и даде на посетителите шанс да се докоснат до тяхното знание и творчество. Местните самодейци показаха своя талант, а изпълненията на Илия Луков, Яница и ансамбъл "Тракия" зарадваха хилядите посетители на събитието и ги подтикнаха да се хванат ръка за ръка в ритмите на българския фолклор. 

На Лазаровден и Цветница близо 100 изложители на храни, напитки, семена, цветя,   билки, мед, керамични и дървени изделия предложиха на посетителите своите продукти, а повече от 15 читалища, участници  в базара "Забравени традиции, живи вкусове", споделиха свои домашно приготвени храни от продукти, отгледани в селския двор.  

Различни сортове зеленчуци и житни култури намериха своя нов дом благодарение на инициативата "Дом за семена". Включилите се в нея гости на фестивала отнесоха в домовете си семена, за да създадат свои градини с вкусни зеленчуци, а не бяха малко и тези, които дариха - за да дадат възможност на всеки да продължи, съхрани и възроди българските сортове.

Успешно стартира и новата идея на организаторите - създаването на книга - "За мен България е..." -  чиито автори са посетителите на събитието. Десетки хора споделиха какво е България за тях, отправяйки послания за добротворчество и положителна нагласа.

А ателиетата на майсторите тази година дадоха нов и различен поглед как един фестивал може да те пренесе назад във времето и да си спомниш кои са важните неща в живота.

Койно Койнов запозна присъстващите със свещената българска писменост - глаголицата; Анелия Милушева разказа за моминския обичай "кумичене" и заедно с момите сплетоха върбови венци, в които вплетоха своите мечти. Мина Варджиева ни върна към времето, когато храната се е приготвяла изцяло в домашни условия и с ръце, приготвяйки за посетителите вкусен български кашкавал. Приятелите на фестивала от задругата "Дар лимец" пък приготвиха хляб от най-старото жито, познато по българските земи - лимецът. 

Гостите от пътуващото читалище "Бащино огнище" ни пренесоха в отминали времена със своята експозиция, чрез уроците по каба гайда и игрите на тема българска история, фолклор и традиции. А гостуващите изложби - на родолюбивият фотограф Асен Великов, на участниците в конкурса на тема  "Бъди вдъхновението" на Интеракт клуб - Севлиево и на служителите на "Идеал Стандарт - Видима" АД - показаха на всички уникалната българската природа, духът, закодиран в народните ни носии и  красотата на хората, гордо наричащи себе си българи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.