1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Днес е Игнажден

Днес е Игнажден

Честит и благословен празник на именниците и на неименниците !

Днес православната църква отбелязва Игнажден. Празникът е в чест на Св. Игнатий Богоносец.

История:

Апостолите се карали помежду си, тогава Христос взел на ръце Игнатий и казал на апостолите: „Истина ви казвам, ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. (Евангелие от Матея, 18:13-5). Те запомнили, не само думите на апостола, но и детето. Нарекли го Богоносец (този, който е носен от Бог). На иконите често светецът  е изобразяван в ръцете на Бог. Счита се, че празникът поставя началото на календара, на новото, по детски чисто и свято, което предстои и се очаква да се случи и реализира.

Поверия:

Игнажден е съвсем близо до Зимното Слънцестоене – когато в Северното полукълбо денят е най-кратък, а нощта най-дълга, след което денят започва да нараства, т.е. годината тръгва към пролет и лято – затова някога се е считало, че Игнажден е Новата година.

Според поверията на Игнажден се пали огън, с цел да се помогне на Слънцето да тръгне към пролет, към разцвет. Огънят, освен това, е и пречистваща стихия, която изгаря всичко зло и ненужно и трансформира злото в добро.

На този ден не се изнася нищо от къщата, особено сол, жар или огън – за да „не излезе берекетът“ от дома. Не се дава нищо назаем, и не се взема назаем. Гледа се кой влиза пръв в къщата на този ден, кой е т.нар. „полазник“ – ако е човек-късметлия  и добър, цялата година ще е добра и късметлийска. Циганин да срещнеш също е на късмет в този ден. Ако срещнеш животно на пътя този ден – отново е добър знак.  

Трапеза:

На трапезата се слагат постни ястия, препоръчително е питки или содени колачета, постни сарми, ошав, варена царевица, зеле, картофи, мед, орехи.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Игнат (от лат. Ignis – огън), Пламен, Пламена, Огнян, Игнат, Искра, Искрен, Огняна, Светла, Светослав. Честит Празник!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.