1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кампания в защита на българския вкус стартира на събора в Рожен по инициатива на Момчил Неков

Кампания в защита на българския вкус стартира на събора в Рожен по инициатива на Момчил Неков

До сега само два родни продукта са регистрирани по европейските схеми за Защитени географски означения

Кампанията „Година на географските означения в България – Да защитим българския вкус“ стартира на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ на 17, 18 и 19 юли. Евродепутатът Момчил Неков даде официален старт на инициативата си, която има за цел в рамките на една година да създаде регистър на българските храни и продукти, които могат да бъдат включени в европейските схеми за Защитени географски означения. 

В момента страната ни има регистрирани едва два продукта – розовото масло и горнооряховският суджук. В същото време страни като Италия и Франция имат над 200, а Гърция – над 100.

„Известни сме по цял свят с традициите и качеството на българските храни, но в същото време европейските гаранции за качество все още не са добре познати у нас. Тези означения могат да допринесат изключително много за малките и средни производители, особено в отдалечените райони, в които има високи нива на безработица“, поясни Неков пред посетители на събора. 

Според евродепутата има редица родни продукти, които имат потенциал да бъдат вписани като Защитени географски указания (ЗГУ) или Защитени названия за произход (ЗНП), като например смилянския боб, поморийската сол и самоковския картоф. Десетки земеделски производители посетиха щанда на кампанията, където негов екип разясни детайли около процеса по кандидатстване и регистрация. Допълнителна информация е достъпна на официалната интернет страница mnekov.eu, където гражданите ще могат да подават и свои предложения за включване на продукти и храни.

Съборът в Рожен се провежда за първи път след 9-годишна пауза. Легендарното събитие се превърна в истински празник на българската традиция и фолклор, като в продължение на три дни над 200 000 посетители се наслаждаваха на изпълненията на някои от най-известните музикални творци и ансамбли у нас, както и над 8000 изпълнители, участващи в надпяването и надиграването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.