1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кукуригането на петлите - национално културно наследство

Кукуригането на петлите - национално културно наследство

За това настоява кметът на селце в югозападната част на Франция

Кукуригането на петлите, блеенето на овцете и звуците, издавани от крави и други селскостопански животни да станат част от националното културно наследство на Франция. За това настоява кметът на селце в югозападната част на страната.

Кметът има опит и като фермер - 40 години е практикувал, а сега управлява родното си село, в което живеят близо 400 души. Със своето предложение, изпратено до властите в Париж, той се изправя срещу все по-ширещите се оплаквания от "прекалено много шум" в селските райони на Франция. В страната почти не минава месец, без някой да се оплаче в съда, че петелът на съседа му го буди рано сутрин с кукуригане. 

Кметът праща отворено писмо до Париж, както и до жители на селата, дошли от града и открили, че "яйцата не растат по дърветата". Освен звуците, издавани от пернати и бозайници, кметът иска и камбаненият звън на църквите да бъде поставен под защита, тъй като и той е обект на съдебни дела. "Който напада камбаните, напада цялото село. Когато отивам в града, аз не настоявам да се премахнат светофарите и автомобилите", изтъква той.

За няколкото дни, изминали от изпращането на отвореното писмо, той е получил стотици имейли, телефонни обаждания и съобщения за подкрепа на своето искане. Сред тях е и писмото на депутат от Националното събрание в Париж, който обещава да помогне селските звуци да стигнат до министъра на културата, който отговаря за националното културно наследство. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.