На събитието бяха представени кулинарни продукти от картофи
Празник на картофа в Самоков организира Сдружението на картофопроизводителите и картофопреработвателите и общината. В рамките на събитието е представена специализирана техника за сектора.
Програмата предвижда семинари на теми, свързани с най-съвременните технологии в производството на картофи. Празникът включва още научни конференции за достиженията в производството на торове и хербициди.
На събитието бяха представени кулинарни продукти от картофи, приготвени от гимназията по туризъм в Самоков, изложби и театър.
Заети в бранша коментират, че тази стопанска година е била слаба, заради сушата като отчитат по-ниски добиви от декар - около 5-6 хиляди тона. Представители на фирма за торове и хербициди заявиха, че подхранването на културата трябва да бъде съобразено с почвените показатели. Картофите предпочитат киселинна среда на близо 900 метра надморска височина.
Събитието започна с богата фолклорна програма.