1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празнуваме Богоявление

Празнуваме Богоявление

Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината

Православната църква празнува днес Богоявление, или Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение.” Оттук идва и названието на празника – Богоявление. 

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празничната черковна служба, свещеникът хвърля в нея Светия кръст. Въпреки обичайния за този сезон студ млади мъже скачат във водата и изваждат кръста от нея.

Който го извади, бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.