1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Предстои ХХVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2019

Предстои ХХVIII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2019

По улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват да демонстрират колорита на своите игри

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”. Тази година той ще се проведе от 25 до 27 януари. 

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Решението е взето в град Котор. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент  е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина, пише fest-bg. 


Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Два дни в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще се надпреварват да демонстрират колорита на своите игри и неповторими маски и костюми.
Гостуващи чуждестранни групи от Европа и света ще представят разнообразни традиции, песни и танци.
Зрители и участници ще могат да контактуват по маршрутите на дефилетата и на импровизираните сцени в града.
В изложбените зали на Перник ще бъдат открити интересни изложби.
На богати базари гостите ни ще имат възможност да се насладят на произведения на българското приложно изкуство и да си купят неповторим сувенир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.