1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. С дни на българската култура ЕК празнува Баба Марта и Освобождението

С дни на българската култура ЕК празнува Баба Марта и Освобождението

Снимка:

Организатори са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и правителството на България

Българска музика ще озвучи тази вечер централата сграда на Европейската комисия, а гостите на институцията ще опитат български деликатеси и вино, и ще имат възможността да разгледат шедьоври на българското изобразително изкуство, съобщава БТА.

Повод за събитията е Освобождението на България, а организатори са българският еврокомисар Кристалина Георгиева и правителството на България.

Преди обед служителите и гостите на Европейската комисия ще имат възможност да опитат деликатеси като суджук, кашкавал и сладко от рози, на специални щандове, където представители на Министерството на земеделието и храните, на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на Министерството на културата ще предлагат информация за българските кулинарни, културни и природни забележителности. Столовата на комисията ще сервира обяд с традиционно българско меню (баница, боб чорба, кавърма, печена ябълка с мед). За всички приятели на България ще бъдат подготвени мартеници и традиционните пожелания за Баба Марта.

Вечерта комисар Георгиева и министърът на културата Вежди Рашидов ще открият изложбата "Майстори на българската живопис". Изложбата включва някои от безценните експонати в колекцията на Националната художествена галерия, като "Девойки белят платно" на Владимир Димитров-Майстора, "Зима в Пловдив" на Златю Бояджиев и "Портрет на Мария Стоилова" на Дечко Узунов. Картините са показани за пръв път в Европейската комисия и ще радват посетителите и служителите й до 9 март.

За настроението на празника тази вечер ще се погрижи Елица Тодорова, която ще изпълни любими песни от българския фолклор и авторски творби. Българските и международните гости ще имат възможност да се хванат на хоро и да вдигнат наздравица с чаша българско вино.

Снощи вицепрезидентът Маргарита Попова, комисар Георгиева и заместник-председателят на Европейския парламент Райнер Вийланд бяха сред почетните гости на празничното събитие в ЕП под наслов "България - държава на духа и писмеността", организирано под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.