1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 2018 г. донесе по-големи разходи за германските фермери

2018 г. донесе по-големи разходи за германските фермери

Селското стопанство е силно зависимо от цените на енергийните източници

За германските фермери 2018-та беше скъпа година. Повишиха се цените за електричество, горива, фуражи, посевен материал и ветеринарни услуги. Това става ясно от равносметката на Земеделския съюз.

Най-големите разходи през годината бяха за електричество и горива. През 2018-та цените на енергията стигнаха петгодишен връх. В резултат на сушата през лятото голямо поскъпване беше регистрирано и при фуражите и посевния материал, докато при изкуствените торове и препаратите за растителна защита покачването на цените беше по-плавно.

В същото време ветеринарните лекари вдигнаха своите тарифи, както и сервизите за селскостопански машини. Експертите очакват тенденцията да продължи и през новата година.

Селското стопанство е силно зависимо от цените на енергийните източници, тъй като има нужда не само от електричество, горива и смазочни материали, но и от енергоемки продукти като торове и препарати. Затова поскъпването на суровия петрол се отразява пряко върху разходите на фермерите. Според анализаторите и през 2019-та петролът ще остане сравнително скъп. При азотните торове покачването през миналата година беше със средно 80 евро до 446 евро за тон. По-високите цени се дължат на поскъпналия природен газ, както и на драстично намалените доставки на суровини от Китай.

Друго голямо перо, особено за животновъдите, са цените за фуражите. Сушата и високите температури през лятото доведоха до по-малка реколта от зърно и ограничени количества зелени фуражи, което накара цените им да скочат с 15 процента в сравнение с предишната година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.