1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 90% от тютюнът у нас е прибран и има отлично качество

90% от тютюнът у нас е прибран и има отлично качество

Тютюнопроизводителите са на финала на кампанията за прибиране на тютюна от полето. 90% от суровината вече е в складовете на стопаните, заявиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Сега следва обработването на тютюна, а качеството му е много добро.

 Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, каза за Агро ТВ:

На 90% тютюневата суровина е прибрана от полето. над 70% от тютюна в България е от ориенталски тип. При сортовете „Басми“ и „Кабакулак“ прибирането на реколтата е приключило напълно. Очаква се от тези сортове да бъдат прибрани 5-6 хиляди тона тютюн, а за „Бърлей“ и „Виржиния“ над 3 хиляди тона продукция. Качеството на тютюна е много добро, заради добри земеделски практики и подходящ климат. Предстои обработката му през октомври и ноември. Важно е да не се преовлажнява и да се съхранява правилно.“

След прибирането на тютюна от нивите е важно стопаните да го обработят за продажба. Производителите са удовлетворени от добива и качеството. Точните изисквания по какъв начин трябва да стане заготовката за продажба на суровината са посочени в Закона за тютюна, припомниха от браншовата асоциация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.