1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Асоциацията на месопреработвателите проведе в столицата своето годишно отчетно-изборно събрание

Асоциацията на месопреработвателите проведе в столицата своето годишно отчетно-изборно събрание

За председател на браншовата организация отново беше избран Атанас Урджанов

Асоциацията на месопреработвателите проведе в столицата своето годишно отчетно-изборно събрание. От години браншът среща затруднения с недостига на месна суровина  заиндустрията. Браншовиците настояват и за създаването на пазар за трети страни чрез държавна политика. За председател на браншовата организация отново беше избран Атанас Урджанов.

Асоциацията на месопреработвателите съществува от 25 години. Към момента месната индустрия има относителен дял от 19% от производството на храни, 25 от най-големите предприятия заемат 72 на сто от пазарния дял, а 8 от тях осигуряват и  социална заетост като дават работа на 250 работници. Общият брой на заетите в месопреработвателната индустрия е  16 800 души.

Прогнозите за развитието на бранша не са особено оптимистични. Според проучване на Центъра за анализи в селското стопанство производството на телешко и говеждо месо ще намалее до около 16 500 тона. Спад се очаква и при овчето и агнешкото месо. 

За пръв път през миналата година оборотите  на 25-те най-големи месопреработвателни предприятия надвишават 1 милиард лева. Активни в сектора са били  198 компании. Най-голям дял при продажбите на преработени меса имат колбасите. В рамките на отчетно–изборното събрание беше засегната и работата с държавната администрация чрез участия в работни групи и Консултативни съвети. От Асоциацията ще получат държавно финансиране за организирането на конкурс за най-добър майстор месар и транжор. Целта е създаване на национален отбор за участие на международни първенства. 80 000 лева е държавната подкрепа.

 автор: Цветелина Влайкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.