1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Австралия с най-малка зърнена реколта от 10 години насам

Австралия с най-малка зърнена реколта от 10 години насам

Това е прогнозата на експертите от Австралийската служба за аграрни суровини

Тазгодишната австралийска реколта от зимни зърнени култури ще бъде най-слабата от 10 години насам. Това твърдят експертите от Австралийската служба за аграрни суровини. Те оценяват общото количество на над 25 милиона тона.

Този резултат е с 20 процента под миналогодишния, който беше неочаквано слаб. Като основни причини се сочат както неблагоприятните климатични условия – слани в началото на вегетационния период и суша през лятото – така и намалените с 15 на сто площи. В големи части на страната фермерите са предпочели да използват някои от нивите си за производството на зелени фуражи, тъй като за тях получават по-високи изкупни цени.

Зимната пшеница се очаква да донесе общо 17 милиона тона, което е с 4,3 милиона тона по-малко от миналата година. Намалението при ечемика е с 1,6 милиона тона - до 7,3 милиона тона. В сравнение с прогнозата от септември количествата при пшеницата са коригирани с 2 милиона тона надолу, а за ечемика – с 1 милион тона. Според експертите, фермерите ще приберат и значително по-малко овес и тритикале, а при рапицата се очаква спад от около 40 на сто до над два милиона тона. При бобовите култури реколтата ще бъде със 70 процента по-слаба, падайки до 330 хиляди тона.

При летните култури като памук, ориз и царевица, площите са намалени с 18 процента до над един милиона хектара, като най-голям спад има при памука. Общата реколта ще бъде в размер на 3 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.