1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското розово масло привлича все повече туристи

Българското розово масло привлича все повече туристи

Около 300 са съставките на розовото масло, като част от микроелементите в него още не са изучени

Българското розово масло привлича все повече туристи, най-вече чужденци, които отблизо искат да видят как се произвежда уникалния продукт. Все по-често у нас се организират групови туристически посещения, свързани с производството на розовото масло - от отглеждане на розовите масиви до преработката на цвета и добиване на крайния продукт. Това разказа за БТА Стоян Стоянов, собственик на първата у нас частна розоварна с етнографски комплекс.

Технологията на обработка, беритбата, свойствата на розовото масло, приложението на крайните продукти - всички тези неща предизвикват силен интерес сред туристите. По време на розобера туристи от цял свят се включват в беритбата рано сутрин и след това имат възможността да видят как от набраните от тях рози се получава розовото масло, обяснява Станислава Стоянова, която работи в частната розоварна с етнографски комплекс, намираща се край село Скобелево.

Дори българите са малко запознати с обработката и качествата на българската маслодайна роза - Роза дамасцена, отбелязват създателите на етнографския комплекс. Много хора идваха в розоварната, за да разберат различни факти за розовото масло и така се роди идеята да направим етнографски комплекс, в който посетителите да се запознаят с техниката на производство на розовото масло, прилагана преди 350 години и технологията, прилагана сега, посочва Станислава Стоянова.

Етнографската част към дестилерията в Скобелево е създадена преди четири години, а през 2010 г. комплексът е отличен с наградата "Туристическа атракция номер едно в регион Централна Стара планина". Годишно комплексът отчита около 30% увеличение на посещенията на туристи. "Докато в началото идваха около 3000 души на година, то сега техният брой е 10 000", коментира Стоян Стоянов.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.