1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бизнес за милиарди затъва в Дания

Бизнес за милиарди затъва в Дания

Става дума за най-големия спад в производството на кожи от норки в историята

Производството на кожи от норки в Дания е на път да отбележи най-големия си спад досега. Ниските цени карат норковъдите да се откажат от занаята си, а произвеждането на кожи се очаква да спадне с 25-30% през 2019 г.

След няколко поредни години на големи загуби, норковъдите в Дания „дърпат ръчната спирачка“ и намаляват производството с 25-30% през 2019-та.

Става дума за най-големия спад в производството на кожи от норки в историята, който ще върне бизнеса с износ за милиарди, вече търпящ загуби, още по-назад.

„Доставчиците на храна винаги получават информация за това, какви количества ще са нужни на норковъдите през идната година. Отчетите им обикновено са прецизни. Въз основа на тях можем с голяма увереност да кажем, че производството на кожи ще спадне с 25-30% през 2019 г.“, обяснява Таге Педерсен, председател на Съюза на норковъдите и на голямата в този бранш аукционна къща Копенхаген Фър (Kopenhagen Fur).

През тази година датските норковъди са произвели 17,9 млн. кожи, но се очаква да намалят бройката до 12,5-13,4 млн. през идната година. Т.е. става дума за около 5 млн. кожи по-малко, което ще бъде най-големият спад, който браншът някога е виждал.

„Цените на кожите от норки са ниски и водят до загуби за животновъдите през последните години. Засега това е довело до няколко фалита. Същевременно има и доста доказали се норковъди, които прекратяват дейността си, защото не искат да рискуват прахосването на още пари. И накрая, но не на последно място, има такива, които намалят производството, за да намалят и броя на работните места.“, обяснява още Педерсен.

В златните периоди за индустрията около 2013 г. средните цени на произведените в Дания кожи от норки достигнаха до над 600 датски крони (150 лв.), а животновъдите печелиха страшно много пари. Високите цени рязко вдигнаха производството в цял свят, което доведе до последвалия срив.

През последните три години средните цени за произведените в Дания кожи от норки са съответно 235, 262 и 223 датски крони, което е довело и продължава да води до големи загуби за повечето норковъди. Производствената цена за една кожа е цели 300 датски крони – при такава себестойност и пазарна цена, на практика всяка кожа, произведена от фермите, е на загуба вече три поредни години.

През последните години световното производство на кожи от норки е спаднало с над 20%, но датските норковъди успяваха да задържат производството на все така високи обороти. Въпреки големия спад в производството по света, цените продължават да са ниски, тъй като все още има големи запаси от кожи и готови продукти в Китай.

Тези запаси са натрупани в годините до 2016-та и все още са слабо усвоени.

„Никой не знае какви точно са китайските запаси, затова е и невъзможно да се предположи кога ще бъдат изчерпани. След последния търг бяхме назад с 1,5-2,0 млн. непродадени кожи, които ще изложим на следващия търг през януари. Говори се, че търгът няма да е успешен.  Точно тези очаквания карат животновъдите да намалят производството си.“, споделя Педерсен, който също е норковъд.

Той не изключва спадът на датското производство да стане дори по-голям от 30%, ако цените са още по-ниски от очакваното през 2019-та.

През 2013-та износът на кожи от норки в Дания достигна стойност 13,3 млрд. датски крони. Тази година износът в бранша спадна до 5,5 млрд. крони, а изгледите за спад в производството носят риск за още по-малък износ занапред.

Краят на бизнеса с ценни кожи?

Освен финансовите загуби, браншът е изправен и пред друга заплаха: На 19 декември 2018 г. в датския парламент беше внесено предложение за забрана на фермите за норки. Първото четене е насрочено за 31 януари.

Подобни забрани, но обхващащи всички животни за добив на ценни кожи (основно лисици, чинчили, норки и еноти), вече са приети в 12 европейски държави. В още 4 има частични забрани, а в самата Дания са забранени фермите за лисици от 2009 г. насам.

В българското Народно събрание предстои да се внесе законопроект за забрана на фермите за кожи и у нас. Това се случва, след като между май и юни месец 2018 г. бяха събрани над 51 хил. подписа от цялата страна в рамките на Национална гражданска инициатива, и след като края на 2017 г. излязаха скандални кадри от най-голямата ферма за норки у нас, публикувани от организацията за защита на животните „КАЖИ“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.