1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Брашното поскъпва всеки ден

Брашното поскъпва всеки ден

Малки фирми пред фалит

 

В импровизирания офис в дъното на помещението собственикът на пекарна Вълчо Иванов се чуди как да закърпи сметките - от къде да извади и къде да прибави, за да не излезе и този месец на нула трудът на семейството му.

"Сто и тридесет лева всеки месец плащам наем на общината за помещението. Всеки път купувам брашното по-скъпо, последния пак - с 4 стотинки повече на килограм, а чувам, че пак ще му вдигат цената. Големите хлебопроизводители удрят малките фирми като нашата с дъмпингови цени. Вече му изгубих калкулацията. Продавам хляба си за петдесет и пет стотинки, а стойността му, за да печеля, трябва да е не по-малка от седемдесет стотинки. Не мога да твърдя, че фирмата ми е в средния бизнес, дори не сме и в дребния. Живеем ден за ден", кахъри се не по-малко от хората на опашката и фурнаджията.

Ежедневен слушател на разговорите от опашката е продавачката в пекарната Величка, която е съпруга на собственика Вълчо Иванов. В производството на хляб освен тях участват и двамата им синове. Заедно с още двама работници, по-малкият е във фурната, а големият се занимава с разноса.

"Започнахме преди 7 години семейния си бизнес. В началото бяхме доволни. Вадехме най-малко по 1000 хляба на ден. Сега произвеждаме по 400-500 броя. Оцеляваме на ръба. За да запълним производството, започнахме отскоро да правим и кифли. Както върви, май скоро ще се откажем от този бизнес", обяснява с носталгия по отминалите години Величка Иванова. Жената казва, че във фурната хората отдавна не идват, за да си купят бял пресен хляб, а само заради намаления. За продажбата на току-що произведения хляб се разчита на магазините, които синът им всяка сутрин снабдява. "И оттам поръчките намаляха. Взимат по 10-20 хляба от обект", въздъхва тя./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.