1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бялата роза е подходяща за биологично производство

Бялата роза е подходяща за биологично производство

Тя е по–устойчива спрямо гъбните болести и по–малко взискателна към почвите

Бялата маслодайна роза /Rosa alba L./ е подходяща за биологично производство. Тя може да се отглежда не само в Казанлъшкия регион, но и в полупланинските райони, каза директорът на Института по розата и етерично-маслените култури доц. Васил Базитов. Тя е по–устойчива спрямо гъбните болести, по–малко е взискателна към почвите, и в сравнение с червената роза е по–издръжлива на ниски температури.

Бялото цвете в миналото е заемало 20-30% от площите, засадени с маслодайни рози. В момента в звеното към Селскостопанска академия се работи за създаване на нови сортове, които да станат не само носители на нови аромати, но и да са подходящи за сушене на цвета.

Сушеният цвят се използва в хранително-вкусовата промишленост - в млечни продукти (кисело мляко, сладоледи), чай и др., влага се в хомеопатични средства, а воден екстракт от венчелистчетата има доказани антибактериални и антигъбични свойства.

В Института в Казанлък е създадена колекционна градина с образци от бяла маслодайна роза на площ от 5 дка, която е единствена по рода си в България. На практика по този начин са обхванати всички клонове от бяла маслодайна роза, разпространени в Розовата долина.

В нашата страна се отглежда основно вида Rosa damascena var. trigintipetala (Dieck) Koehne /червена маслодайна роза/. Освен нея, в Института в Казанлък се поддържа колекция от 40 произхода и колекционни номера и от други видове маслодайна роза, които служат главно в селекционната работа, каза още доц. Базитов.

Маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма. Учени от Страната на изгряващото слънце са доказали, че ценните му съставки имат тонизиращо действие и удължават човешкия живот. Тъй като рандеманът при бялото цвете е двойно по-нисък, ароматният еликсир от него е и двойно по-скъп.

Любопитен момент е, че освен в скъпата козметика и парфюмерия, маслото от бяла роза се използва и в хранително-вкусовата промишленост. Например в Япония от него се произвеждат специални бонбони. Изследванията на специалистите са доказали, че те премахват лошия дъх в устата и действат като естествена виагра.

Неслучайно японците обявиха 2 юни за Ден на розата. Инициативата е на Хироши Харада, който е дългогодишен вносител на българско розово масло в азиатската държава. По думите му тази дата е избрана, тъй като на неговия език 2 юни звучи като "ро дзу", което много се доближава до името на красивото цвете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.