1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Да се облекчи забранителния списък от Наредба 11

Да се облекчи забранителния списък от Наредба 11

За това настояват от Националната асоциация на зърнопроизводителите

Да се облекчи забранителния списък от Наредба 11 за движение на извънгабаритна агротехника по републиканската пътна мрежа. За това настояват от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Браншовиците срещат разбиране от земеделското министерство, Агенция „Пътна инфраструктура“, но не и от пътната полиция.

В Приложение 6 от Наредбата е включен списък с пътища, които са забранени за движение на агротехниката. Така, например, зърнокомбайните не могат да се движат по първи, втори и трети клас пътища. На фермерите обаче им се налага да преминат в някой участъци, за да стигнат до нивите си, защото нямат алтернативни маршрути.

Зърнопроизводителите са поискали от Агенция „Пътна инфраструктура“ да предложи алтернативен път, а  в община Попово се е породила абсурдна ситуация. Фермер трябва да измине 42 километра по обиколни пътища без да ползва републиканската пътна мрежа, за да стигне до земеделската земя, която стопанисва.

За да не бъде глобен фермерът, ако се движи с широкогабаритна техника по първи, втори и трети клас пътища, той трябва да отиде до АПИ в София. От там срещу заплащането на такса ще му издадат еднократно разрешително за ползването на определен участък в точно определен часови пояс. И така всеки ден, ако му се налага да се движи по републиканския път, което е друга трудност за зърнопроизводителите.

 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.