1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Да следваш мечтата

Да следваш мечтата

22-годишната студентка по ветеринарна медицина Ива Коцакова е един от героите в предаването „Земеделие на фокус“ по Агро ТВ

22-годишната студентка по ветеринарна медицина от Разлог Ива Коцакова отглежда и 50 крави.

Такова момиче не сте виждали. С толкова голям мерак към животните. Ива Коцакова е слънчева, колоритна и вдъхновяваща – като повечето хора от Разлог, които гледат животни. 22-годишната студентка по ветеринарна медицина от малка е по мерата. Нейният баща Александър Коцаков отглежда овце и дългокосмести кози от близо 30 години. Сани Коцаков, както го знаят всички, има две дъщери – Ива и Мария. Господ не му дал синове, но пък щерките му са толкова работливи, че и 100 момци на малкия пръст не могат да им стъпят. „Коцакевите момичета са като френски ключове – за всякаква работа стават“, клати глава чобанинът на овцете във фермата на Сани.

Особено впечатляваща е голямата, Ива. Тя е студентка в 4 курс в Тракийския аграрен университет в Стара Загора, но няма търпение да завърши следването и да се завърне в родния Разлог. За да гледа крави. Сега те са 50 на брой, но младата жена иска да увеличи стадото до 100 броя животни. Решила е да развъжда породата сиво искърско говедо – устойчиви, кротки и непретенциозни животни.

Учудващо е твърдото решение на Ива Коцакова да се завърне в Разлог, защото момичето има покана да продължи да специализира в Германия

като ветеринарен лекар. Тя обаче се колебае – и да отиде там, ще е за 1-2 години. След това категорично смята да е на собствен терен. Да си отвори ветеринарна лечебница и да отглежда и крави. Дава си сметка, че няма как да носи две дини под една мишница, но да са живи и здрави мама и татко – няма да й строшат хатъра – ще помагат за отглеждането на кравите.

Ива Коцакова още си спомня с ужас епидемията от син език през миналото лято. Една овца от стадото на Сани умряла и момичето започнало трескаво да звъни – на ветеринари, на колеги, на професори от университета. Успяла да пресече разпространението на заразата с антибиотици и така спасила близо 500-те овце в семейната ферма. „Повечето ми колеги от университета нямат истинско желание да изучават ветеринарна медицина – или родителите им са ги изпратили там, или просто за да имат някаква професия“, разказва Ива. Според нея напрежението, което съществува между частни и държавни ветеринари идва от нормативната уредба в този сектор. „Вероятно има и колеги, които работят скъпо, но не съм съгласна и с културата на животновъдите, които гледат да спестят пари от здравето на животните – не ваксинират, не обезпаразитяват. Така не става.

За здраве пари не се жалят – и при хората, и при животните“, категорична е Ива Коцакова.

Момичето се ядосва и на политиката в сектор „Животновъдство“. „Нито субсидиите са достатъчни, нито има защита за фермерите при изкупуването на млякото. Да дойдат тези, дето ги определят правилата няколко дни в обора – да видят как ние, животновъдите, си изкарваме прехраната“, гневи се 22-годишната студентка.

От друга страна, бясна е и на самите фермери. Определя разбиранията им като старомодни и се ядосва, че трудно узряват за сдружаването. Когато пламнал синият език, Ива Коцакова  предложила на животновъдите от Разложко да дойде професор от Стара Загора, който да прегледа животните и да даде съвет относно заразата. Така и не дошъл, защото животновъдите не се разбрали как да се поемат разходите на професора - за път и за престой. И всеки фермер се спасявал поединично.

Ива предложила да се направи и специален сайт – на него да се качат снимки на животните от Разложко, да има обяви за продажба. Присмели й се. Първо, на никой не му се занимавало с тая работа, второ – повечето животновъди се страхували, че така ще излязат на светло.

Въпреки това, Ива Коцакова няма намерение да напуска страната

Тя до такава степен се чувства свързана с Разлог, със семейството, че не може да си представи да живее на друго място. Освен там, където три планини се целуват – Рила, Пирин и Родопите.

Любопитствам какви момчета ухажват 22-годишната студентка по ветеринарна медицина. Как прекарва свободното си време? „За мен смисълът на живота не е да пускаш всеки ден селфита във Фейсбук“, смее се Ива. И ми доверява, че странно защо, но градски момчета я ухажват. А тя определено не вижда как би споделила живота си с човек, който не е виждал обор и не се е докосвал до животно. „Надявам се, че ще изкарвам достатъчно пари, за да изхранвам семейството, но човекът до мен също трябва да е силен“, разсъждава момичето. „Не трябва да ме приема като даденост. В нашата къща здраво се работи. От сутрин до мрак. Животните са непрекъснат ангажимент. Време за лигавене няма“, отсича Ива Коцакова и хуква след кравите. Просто защото следва мечтата си.

Вижте видео по темата

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.