1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Две трети от фермите в ЕС с продукция под 8 хил. евро

Две трети от фермите в ЕС с продукция под 8 хил. евро

Словакия и България са двете държави с най-бърз спад на броя на фермите

Повече от трети от фермите в Европейския съюз имат годишна продукция под 8 хиляди евро, сочат най-новите данни на Евростат. Общият брой на стопанствата е 10 милиона и 500 хиляди.

Най-малките ферми, семейни стопанства с по няколко хектара земя и малък брой животни, са 4 милиона. Всяка от тях има годишно производство на стойност под 2 хиляди евро. Тези стопанства произвеждат основно храна за собствена консумация и генерират само 1 процент от общото европейско селскостопанско производство. Други 3 милиона ферми имат продукция между 2 и 8 хиляди евро.

56 на сто от продукцията в Европейския съюз се падат на едва 3 процента от всички стопанства, т.е. 304 хиляди ферми, които всяка година заработват повече от 250 хиляди евро. Това са големи земеделски предприятия, често регистрирани като холдинги, т.е. не са семеен бизнес.

Повече от половината стопанства в Съюза работят само с растения – зърно, плодове, зеленчуци, лозя и други. 25 процента отглеждат животни, а други 20 на сто имат смесено производство.

България е на четвърто място по дял на малките ферми с 83 процента от стопанствата, обработващи под 5 хектара земя. На първо място в тази класация е Румъния с 92 на сто, следвана от Малта и Кипър. У нас повече от половината продукция е от растения, най-вече зърнени култури. Една трета от фермите са смесени, като с подобно разпределение са и Португалия, Румъния, Литва и Хърватия.

Словакия и България са двете държави в Европейския съюз с най-бърз спад на броя на фермите за последните 10 години – повече от 60 на сто. Такава тенденция има в цялата Общност, като данните на Евростат сочат, че това се дължи по-скоро на окрупняване, отколкото на отказ от дейността.

Средната заетост в сектора на селското стопанство за Европейския съюз е 4 процента. Най-ниска е тя в Люксембург, около едно на сто, а най-висока в Румъния – 25 процента. По този показател нашата страна е на второ място с 18 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.