1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дянков първо подписва меморандум, после казва: „Никакви споразумения извън законовата процедура не важат за мен!“

Дянков първо подписва меморандум, после казва: „Никакви споразумения извън законовата процедура не важат за мен!“

Това е скандално и недопустимо, смятат 65 на сто от гласувалите в анкетата на AGRO.BG

Земеделските производители наистина получиха леден душ от финансовия министър Симеон Дянков. През септември браншовите организации подписаха с него споразумение за 570 млн. лв. за сектора в следващия бюджет. В бюджета за догодина, обаче са заложени 230 млн. лв. по-малко. Зърнопроизводителите първи скочиха заради орязаните пари за национални доплащания за обработваема площ. На заплахите им, че ще се вдигнат на протест министър Дянков отвърна със заплаха, че ще им вземе и това, което е предвидил за тях.

„В последния месец научихме нещо, което не знаехме преди, а именно, че следващата година не само ще е по-трудна от тази година, но и че ще е рецесия за голяма част от Европа“, обясни финансист номер едно, а в последвалия спор с представителите на зърнопроизводителите Дянков контрира, че има законова процедура за изготвянето на държавния бюджет, която не включва подписването на споразумения с отделни отрасли и категорично заяви: „Никакви споразумения извън тази процедура не важат за мен“. В резултат ден по-късно зърнопроизводителите му поискаха оставката.

Че Европа е в криза – никой не спори. Че не се знае каква ще е следващата година и дали ЕС няма да изпадне в дълбока рецесия – да, и това не може да се пренебрегва. Има процедура за изготвянето на бюджета – добре, но тогава логично следва въпросът – какъв е въобще смисълът от подписването на подобни меморандуми, споразумения и т.н., след като те не се знае дали ще бъдат изпълнени? Затова и също толкова логично 65 на сто, което прави две трети, от гласувалите в анкетата на AGRO.BG през изминалата седмица, на въпроса „Прав ли е вицепремиерът Дянков, че се отказа от меморандума, подписан с браншовите организации, за подпомагане на земеделието?“ отговарят: „Не, това е скандално и недопустимо!“ – и нека тук обърнем внимание, че иде реч за писмено поет ангажимент, при това от страна на самия финансов министър. Живеем в несигурни времена – да, така е, ситуацията може бързо да се промени и както днес е изглеждала благоприятна, утре може да се обърне наопаки; но донякъде странно е, че най-лошите варианти не са били предвидени само месец преди проектобюджетът да бъде внесен за първо четене (или може би тогава с някаква цел сме били твърде големи оптимисти?), а още по-странно е защо изобщо един министър слага подписа си под документ, който за него не важи. Какво друго може да си мисли човек, освен че това е едно „отбиване на номера“, залъгване на преговарящите… А после, когато се надига ропот срещу неспазването на подписаните обещания – лесно измъкване с „това не важи за мен!“ По-важното в случая е, че секторът отново ще бъде ощетен като цяло, а и начинът, по който финансовият министър заплашва, най-малкото е смущаващ.

Двадесет на сто от гласувалите оправдават действията му с това, че „промяната в позицията му е заради срива на световната икономика, който се отразява и у нас“ – да, при положение, че България разчита в голяма част на износа си за другите европейски страни – а стигне ли ги тях рецесията, това неминуемо ще доведе до неблагоприятни последици и за нас, логично е да се вземат мерки, за да не се стигне до ситуацията, в която изпаднаха страни като Гърция и Италия. Но дали точно този подход, на който станахме свидетели, е единствената разумна алтернатива?

„След като няма достатъчно пари в бюджета, трябва да предложи алтернативи на сектор земеделие“ – са отговорили 15 на сто от участвалите в анкетата. Да, и това е вариант, но засега като че ли такива алтернативи не са предложени. На журналистически въпрос: „Ако не намерите сили да убедите Дянков и правителството да се осигурят тези средства от 570 млн. лв. в бюджета, как ще постъпите и къде ще търсите решения?, земеделският министър Мирослав Найденов оптимистично отговаря, че тези средства ще се осигурят на всяка цена. Да се надяваме, че това наистина ще се случи и че не е само за успокоение на страстите, разразили се покрай приемането на новия бюджет. Времето ще покаже, или, както казват в таквиа случаи руснаците – поживём, увидим…

                                                           Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.