1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експерти: Изкупната цена на млякото ще е около 0,64 лв. за литър

Експерти: Изкупната цена на млякото ще е около 0,64 лв. за литър

Световната тенденция се отразява и на българския пазар

От началото на годината изкупната цена на млякото върви надолу. Според експертите от Института по аграрна икономика средното ниво до началото на пролетта ще бъде в диапазона 62-64 стотинки за литър. По-нататъшно увеличение може да има при намаление на световното производство на мляко, заради суша, съкращаване на животните или ръст на разходите, допълват анализаторите.

Световната тенденция се отразява и на българския пазар. През тази година изкупните цени на кравето мляко в световен мащаб ще бъдат под натиск и ще паднат с 2 процента в сравнение с миналогодишните стойности, уточниха от Института.

Според Божидар Иванов, анализатор от Института по аграрна икономика по-ниските цени могат да доведат до фалит при някои фермери. По-малките са лесно приспособими, сътресения се очакват при стопани със среден размер на стопанството.

Страната членка с най-бързо развиващо се млечно говедовъдство в ЕС е Ирландия. Причина за това са ниските разходи заради екстензивното производство - обилни валежи и меки зими. През 2010 г. се приема план за увеличение с 50% на произвежданото мляко до 2020 г. Тази цел вече е изпълнена. Дори в кризисните 2015 и 2016 млечното стадо и продукция продължават да нарастват. За изминалата година нарастването на продукцията е 8% или около 500 хил. т. Очаква се ново 30% увеличение до 2020.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.