1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите избират Hi CORN!

Фермерите избират Hi CORN!

Технологията ще се изпита за първи път в стопанството на Атанас Жечев край Балчик

Земеделският производител Атанас Жечев от добричкото село Царичино разчита на иновациите, за да постигне по-голяма рентабилност в стопанството си. Именно затова сега се е спрял на концепцията Hi CORN на Косад Семанс. „Сеем два хибрида царевица 350 по ФАО, които взаимно се допълват”, разказва по време на сеитбата Атанас Жечев. „Важна е схемата, по която ще се заложат продуктите, тъй като те трябва да се сеят през два реда и затова на сеялката семената се залагат по схема”. Стопанинът разказва, че хибридите от технологията на френската компания цъфтят и се опрашват по различно време и така се постига по-дълъг период на опрашване, който води до адекватно озърняване. „Така царевицата има по-голяма възможност да издържи на стресови условия като висока температура и липса на дъжд, да е по-устойчива на неблагоприятни условия. Очакваме жътвата през есента да докаже дали е така”, допълва Атанас Жечев.

Условията в Добруджа в момента не са благоприятни за сеитба, тъй като няма почвена влага. Именно затова фермерът избира дълбочината на залагането на семето според полето. Край село Царичино сеитбата на хибридите на Косад Семанс от технологията Hi CORN се извършва на дълбочина 8 см. „Температурата на почвата е добра, но в горния слой влагата е силно редуцирана и неравномерна”, допълва още фермерът.

Чрез иновацията Hi CORN се намалява въздействието на климатичните условия и се извлича максималният потенциал от хибридите. Hi CORN включва два хибрида царевица Furti и Palizi с ФАО 350, при които заради удължения период на опрашване се постига по-ефективно оплождане.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.