1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермите за биволи в Добруджа се броят на пръсти

Фермите за биволи в Добруджа се броят на пръсти

Бъдещето на тези древни животни е неясно

Фермите за биволи в Добруджа се броят на пръсти, а бъдещето на тези древни животни е неясно. Как оцелява едно стопанство, в което се отглежда породата Българска Мурра и как реализира млякото – отговорите потърсихме на място във ферма край варненското село Аксаково.

Началото е поставено преди 37 години с 20 животни. В момента Иван Борисов отглежда във фермата си 60 биволи от породата Българска Мурра, 60 крави от редки породи и 700 овце от породата медно-червена шуменска. За да реши проблемите, свързани с реализацията на суровото мляко, Иван Борисов се насочва към създаването на преработвателен цех.

Средно по 300 литра на ден биволско мляко се добива във фермата. Породата е позната още от 7 век, но едва през миналия е започнала селекцията за мляко. Какво още е характерно за животните?

Качествата на биволското мляко се ценят високо в европейските държави. У нас също е на почит заради високата масленост и чудесен вкус. Според Иван Борисов ценното мляко и продуктите от него са шанс да навлезем и да се наложим на европейските пазари.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.