1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” вдъхва живот на старото училище в с. Осоица

Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” вдъхва живот на старото училище в с. Осоица

Идеята е да се събуди интерес у младите и да им покаже колко достъпно е алтернативното земеделие

Този уикенд, 22 и 23 юни, в с. Осоица, общ. Горна Малина за първи път ще се проведе Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро" - събитие, което има за цел да запознае по-широк кръг от хора с алтернативното земеделие и неговите практически техники, по отношение на устойчиво използване на ресурсите, отглеждане на чиста храна и запазване на живота в почвата.

„АлтерАгро" ще се проведе в сградата и двора на старото училище в с. Осоица. След повече от 30 години, с помощта на организаторите от Фондация „Повей", партньорите на фестивала, доброволци и местни жители, училището отново ще отвори врати.

В рамките на първия ден от фестивала ще се проведат лекции за пермакултурен дизайн с Михаил Косев, щадяща обработка на големи площи с плитка оран и пробиотици с Владимир Христов  и отглеждане на местни микроорганизми за съживяване и обогатяване на изтощена почва  с Любомир Хаджийски. Специално внимание е предвидено за темата  „биодинамично земеделие", по която Марин Теодор Назар ще изнесе лекция в събота и ще направи работилница на открито в неделя.

Паралелно с лекциите в театралната зала на училището, на 22 юни целия ден на открито ще се проведат различни работилници и ателиета. Кошничарство и плетене с местни майстори, работа с грънчарско колело и месене на хляб с квас с Ива Каменова.

За децата също са предвидени занимания - кино работилница, правене на кукли и куклен театър с Бояна Минковска, музикална работилница и за най-малките -  създаване на зеленчукова градинка с компост.

На 22 юни вечерта жените от фолклорната група на с. Осоица ще въвлекат гостите на фестивала в традиционното за селото тайнство на Еньовден.

През втория ден на фестивала - 23 юни, освен биодинамичната работилница, ще има демонстрация на сглобяване на купулна конструкция с един от пионерите в България - Генчо Генчев. По време и на двата фестивални дни са предвидени щандове, на които местни и гостуващи производители и творци могат да изложат своята продукция, както и прожекции на тематични филми.

Желаещите да нощуват на 22 юни имат възможност да изберат между мястото предвидено за палатки в двора на училището и стая в някоя от къщите за гости в съседните села.

Фестивалът на алтернативното земеделие е напълно безплатен за посетителите. Организира се с подкрепата на Община Горна Малина, кметството на с. Осоица, Сдружение на читалищата в Горна Малина и доброволния труд на местни жители и привърженици на идеята за чисто и щадящо земеделие.

Детайли за събитието и програмата може да намерите на Фейсбук страницата на фестивала и събитието.

Идеята на Фондация „Повей" за организирането на „АлтерАгро" е да дава регулярни срещи на хора, които практикуват или имат интерес към алтернативните земеделски практики, за да могат да обменят опит и да вдъхновят промяна в отношението на хората към начините за отглеждането на храната им. Да събуди интерес у младите и да им покаже колко достъпно е алтернативното земеделие и какъв положителен ефект има върху средата, която обитаваме.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.