1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Франция очаква добра реколта от пшеница

Франция очаква добра реколта от пшеница

Осезаемо намаление има при площите с рапица

Броени дни преди началото на жътвата, статистиците от френското агроведомство публикуваха прогноза за зърнената реколтата. Според експертите меката пшеница ще донесе 37 милиона тона. Това са около 9 процента повече в сравнение с миналата година.

При твърдата пшеница се очаква значителен спад от близо 19 на сто до милион и половина тона. Това ще е най-слабият резултат от 1997 година насам и се дължи на намалените площи. За тази година с твърда пшеница бяха засети едва 271 хиляди хектара, показват данните.

Очаква се реколтата от ечемик да достигне малко над 12 милиона тона, от които 9 милиона тона зимен ечемик. Миналата година ечемичената реколта беше с 12 процента по-малка. Фермерите ще приберат и около милион и половина тона тритикале, или с 200 хиляди тона повече, отколкото през 2018-та.

Осезаемо намаление има при площите с рапица - минус 25 процента до малко на 1 милион хектара. В резултат на това стопаните ще ожънат по-малко от 4  милиона тона. Франция е един от най-големите производители на рапица в Европейския съюз, но тази година ще прибере най-слабата си реколта от 2003 година насам.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.