1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Френски фермери блокират рафинерии

Френски фермери блокират рафинерии

Земеделските стопани протестират срещу растящия внос на палмово масло

Френски фермери блокират рафинерии. Земеделските стопани протестират срещу растящия внос на палмово масло, използвано за производство на биодизел.

Според стопаните вносът на евтиното палмово масло ще намали продажбите на рапица и ще понижи цените на рапичното масло. Още през миналата седмица президентът на Националния фермерски съюз Кристиан Ламбер обяви, че стопаните ще предприемат мерки и ще блокират рафинерии в цялата страна, за да предотвратят доставките на суровината от чужбина, пише dpa.

Медиите в Париж съобщават, че протестите ще продължат най-малко до 13 юни и ще обхванат всички преработвателни компании, както и редица бензиностанции. Наскоро правителството разреши импорта на 400 хиляди тона палмово масло, което ще бъде преработено в една от рафинериите на голяма петролна компания. В резултат фирмата ще закупи по-малко рапица. Затова недоволството на френските стопани е насочено не само срещу частния бизнес, но и срещу властите.

Германското сдружение за маслодайни и протеинови растения се присъедини към протестите на френските фермери и поиска Европейският съюз да предприеме политически мерки за защита на местните производители. Сред тях е забраната за внос на палмово масло. Такава забрана се иска и от редица страни, както и от Европейският парламент. Общо становище по въпроса обаче все още няма.

Въпросът предизвика спорове с Индонезия и Малайзия – двете най-големи производители на палмово масло в света, а малайзийските държавници предупредиха, че ще има търговски последици, ако се вземе решение за забрана на палмовото масло.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.