1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Голяма зърнена реколта в ЕС, но ниски цени

Голяма зърнена реколта в ЕС, но ниски цени

Очаква се да достигне 310 милиона тона

Зърнената реколта в Европейския съюз тази година ще бъде по-голяма от очакваното въпреки засушаването в отделни региони, смятат от Европейската комисия. В резултат на тази прогноза цените на борсите тръгнаха надолу.

В края на април новата пшенична реколта, която ще се доставя през септември, поевтиня с около 7 евро до 171 евро за тон. Подобен спад - минус 9 евро - има и за фуражния ечемик, както и за царевицата, чиято цена падна с близо 4 евро до 169 евро на тон.

За разлика от зърното, рапицата поскъпва. За последния месец цената й се покачи с 14 евро до 374 евро за тон, тъй като експертите в Брюксел коригираха прогнозата си с 600 хиляди тона надолу и към момента очакват реколта в размер на малко повече от 19 милиона тона.

Зърнената реколта се очаква да достигне 310 милиона тона, или с 2 милиона тона повече, отколкото се предвиждаше в началото на април. В сравнение с миналата година ще има ръст от 20 милиона тона, а крайните запаси ще се увеличат с 5 милиона до 52 милиона тона. Прогнозира се и скок от 7 милиона до 38,5 милиона тона при износа.

Най-голямото увеличение е при меката пшеница, за която фермерите са заделили 650 хиляди хектара повече, отколкото през 2018 година. Общата площ е 23,7 милиона хектара, от които се очаква среден добив в размер на почти 6 тона от хектар. В резултат в силозите ще влязат малко над 141 милиона хектара. Европейската комисия предполага, че експортът на мека пшеница ще се увеличи с 4,5 милиона до 25,5 милиона тона. През януари септемврийските фючърси на пшеницата струваха 191 евро, сега цената е с 20 евро по-ниска.

С рапица са засети 6 милиона хектара, т.е. с 900 хиляди хектара по-малко в сравнение с 2018-та. Прогнозата на експертите за средните добиви е за 3,2 тона от хектар, за Съюза се очакват 19,2 милиона тона. Това би било най-малката реколта от рапица от 10 години насам. В момента на борсата в Париж цената на тон рапица от новата реколта е 374 евро, или 13 евро повече, отколкото преди месец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.