1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гръцки фермери протестират срещу правителствената политика в сектора

Гръцки фермери протестират срещу правителствената политика в сектора

Дали и тази зима ще има блокада по границата с България, все още не е ясно

На нови протести срещу правителствената политика в сектора на селското стопанство излизат гръцките фермери. След неуспешна среща между фермерски организации и земеделския министър Ставрос Араховитис в края на миналата седмица, стопаните обявиха, че отново ще блокират пътища в цялата страна.

Първите блокади ще бъдат издигнати в района на Тесалия, в централната част на Гърция, като на фокус са градовете Лариса и Фарсала, както и магистрала Е65 при Кардица.

"Отговорите, които получихме, не само не ни удовлетворяват, но показват, че правителството е избрало да не подкрепя земеделския сектор с редица мерки, които са необходими, а защитава други интереси за сметка на производителите и потребителите", каза председателят на Обединената федерация на земеделските асоциации на област Лариса, Ризос Марудас, след срещата с министъра.

Фермерите настояват за по-малки осигурителни вноски, по-справедливи изкупни цени, повече обезщетения при природни бедствия, и отмяна на акциза върху виното. Освен това те искат и да им бъде върнат платения през 2016 година акциз върху горивата и да бъдат освободени от запор банковите сметки на стопани, които имат задължения към хазната или банките. В края на миналата седмица в много градове в Гърция вече имаше протести срещу ниските пенсии.

Дали и тази зима ще има блокада по границата с България, все още не е ясно. Европейската комисия отказва да се намесва в двустранните спорове и препоръчва на ощетените транспортни и други фирми да съдят фермерите в гръцки съдилища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.