1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Иновативна система за удължаване съхранението на плодове и зеленчуци прилагат стопани у нас

Иновативна система за удължаване съхранението на плодове и зеленчуци прилагат стопани у нас

Технологията е американски патент

Иновативна система за удължаване съхранението на плодове и зеленчуци прилагат стопани у нас. Целта е продукцията да остане свежа по-дълго време и да може да се превози на дълги разстояния. Четиристепенен процес отстранява етиленовия газ от свежите плодове и зеленчуци. Иновацията е американски патент.

По време на процеса се отстраняват още бактериите във въздуха и спорите на плесена. Технологията се прилага в случаите, когато продукцията не е реализирана своевременно и трябва да бъде съхранена в хладилната камера по-дълго от очакваното.

Узряването на плодовете и зеленчуците се осъществява с помощта на етилен. Този газ е бил открит още през 1912 година. Откъснатият плод дори може да узрее по-бързо от този на дървото, тъй като при недостиг на влага се отделя повече етилен. Американската технология обаче прави точно обратното – премахва етилена, за да се запазят свежи вече откъснатите плодове. Според експерта дистрибуторите днес са ориентирани към високото качество на продукцията, а това изисква внедряване на нови технологии.

Любопитен факт е, че ябълките произвеждат голямо количество етилен. Ако искате да ускорите узряването на други плодове и зеленчуци, можете да ги поставите в хартиена торба заедно с ябълка.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.