1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италианци създават лешникови насаждения в Сърбия

Италианци създават лешникови насаждения в Сърбия

Снимка:

Цените на ядките на международните пазари са повишени

Близо 700 хектара плодородна земеделска земя в Сърбия на стойност 8 млн. евро е закупила една от най-големите италиански компании в шоколадовата индустрия. Това е важна стъпка в плановете на производителя да създаде плантация от лешникови насаждения и да намали зависимостта си от трети страни при доставката на вкусните ядки. 

Цените на лешниците на международните пазари са скочили през миналата година заради опасения от измръзване на реколтата в Турция - водещ в света производител. Плантацията в Сърбия се намира в община Сомбор в северната част на страната. Италианската компания планира да засади всички 700 хектара с различни сортове лешници, които ще използва в производството на своите водещи търговски марки. Придобитата обработваема земя е разположена на надморска височина от около 124 м и се състои предимно от льосова, плодородна почва, която е благоприятна за интензивно земеделие. 

Стъпката за разширяване на лешниковите насаждения в Сърбия е приветствана от правителството. Според експерти, съществуват добри перспективи за разширяване на лешниковите насаждения до 10 000 хектара към 2020 г. По този начин Сърбия ще се превърне в център за добив на лешници в региона, а италианската компания ще си гарантира редовна доставка на важната суровина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.