1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италия ще въведе задължително етикетиране за произход на млечните продукти

Италия ще въведе задължително етикетиране за произход на млечните продукти

Постановлението ще защити 120 000 работни места в италианския млечен сектор

Италия ще въведе задължително етикетиране за произход на млечните продукти. Това е заявил премиерът Матео Ренци. Европейската комисия все още не е взела решение за законодателно регламентиране на мярката, като се позовава на обстоятелството, че това ще доведе до увеличаване на производствените разходи.

Според проекта на постановлението, производителите ще трябва да посочат източника на суровината, използвана в млечните продукти като сирене, масло и кисело мляко, както и страната на производство и преработка. Този документ вече е бил подписан и представен в Брюксел. Половината от италианските потребители са готови да платят до 20% повече за млечни продукти, които са произведени в страната им. Постановлението ще защити 120 000 работни места в италианския млечен сектор, който е на стойност 28 милиарда евро - цифра, която прави секторът най-важният в италианската хранително-вкусова индустрия. 

Регламент на ЕС относно информацията за храните позволява на държавите да въведат допълнителни задължителни данни за етикетиране на определени категории храни - включително указание за произход - ако те са обосновани от съображения за опазване на общественото здраве.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.