1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изкупните цени на млякото в ЕС продължават да се покачват

Изкупните цени на млякото в ЕС продължават да се покачват

Най-голям ръст е регистриран във Великобритания и Франция

Изкупните цени на млякото в Европейския съюз продължават да се покачват. Средно по 34,37 евроцента плащат големите преработватели на своите доставчици.

Средната цена се изчислява всеки месец въз основа на данните, подавани от 17-те най-големи компании в Северна и Централна Европа. Става дума за стандартно краве мляко с 4,2 процента мазнини и 3,4 на сто белтъчини.

Най-голям ръст на изкупната цена е регистриран във Великобритания и Франция, където през август мандрите плащаха средно по 1,5 до 2 цента повече. За септември и октомври тази година се очаква ново повишение, предимно в Дания, Холандия и Германия. Мандрите в тези държави смятат да подобрят плащанията си към доставчиците с 0,5 до 2,2 цента на килограм. През септември във Франция имаше ръст от половин цент, но през октомври и ноември повишение няма да се регистрира, според анализатори. Експертите са на мнение, че въпреки положителната тенденция, до края на годината няма да бъде достигнато нивото от 2017-та.

Цените се определят както от търсенето на вътрешния пазар в Европа, така и от международното предлагане. През юли количеството мляко на Стария континент бележи ръст от 1,1 процента в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличение на доставките има и при другите големи производители като Аржентина, Нова Зеландия, Уругвай и Съединените щати. Единствено от Австралия се съобщава за по-малки количества в резултат на сушата и недостига на свежи фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.