1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Израел е световен шампион по млеконадой

Израел е световен шампион по млеконадой

В страната се отглеждат предимно крави от породата Холщайн

3 тона и 200 килограма. Това е средният годишен млеконадой от една крава в Израел. По този показател страната е световен шампион, сочат данните на ООН.

В Израел се отглеждат предимно крави от породата Холщайн, като центърът на животновъдството е в северната част на страната. В селцето Кфар Виткин например има седем ферми с общо 700 животни. За тях се грижат осем души, които доят кравите три пъти на ден. Всяко доене отнема 6-7 минути, а в доилната зала се побират по 32 животни на ден.

Всяка крава има предавател, завързан за крака или врата й. Уредът запаметява движенията, поемането на храна, млеконадоя и качеството на млякото. Данните позволяват диагностицирането на евентуални болести, както и дават сведения за овулацията. Всеки месец кооперативът праща проби от млякото в сертифицирана лаборатория, за да контролира съдържанието на мазнини и протеини.

В цял Израел има по-малко от 800 млечни ферми с общо 120 хиляди крави. Пазарът на мляко е под строг държавен контрол, който почти не допуска внос от други страни. Страната се стреми да задоволява сама нуждите си, което е важно, особено в кризисни времена.

Добрите резултати на кравите до голяма степен се дължат на начина на хранене. Докато в повечето страни от останалия свят животните излизат редовно на паша и само през зимата получават обогатени фуражи, в Израел почти няма пасища, тъй като климатът е много горещ, а водата за напояване – прекалено скъпа. Затова тукашните крави се хранят предимно със соя, пшеница и царевица, като от време на време получават сено или силаж. Това определя и големия млеконадой в Израел, смятат експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.