1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кампания за борба с обезлюдяването на селските райони на Испания

Кампания за борба с обезлюдяването на селските райони на Испания

Проблемът се задълбочава през последните години

Испанският крал Фелипе VІ се включи в кампанията за борба с обезлюдяването на селските райони в страната. В реч пред Втория национален конгрес на младите фермери монархът призова държавната администрация, бизнеса и гражданското общество да се обединят, за да подкрепят развитието на селата и селското стопанство.

Младите хора на село трябва да имат същите възможности за развитие, с каквито разполагат връстниците им в градовете. За тази цел държавата трябва да подобри и разшири шансовете, които предоставя в селските региони, поиска крал Фелипе. В тази връзка той подчерта значението на земеделието като един от най-важните стълбове на испанската икономика, изправено обаче пред големи предизвикателства като климатични промени и дигитализация. За целта браншът трябва да получи по-голяма подкрепа и да стане по-атрактивен за младите, а това изисква по-добро образование и по-добри възможности за реализиране на продукцията, смята държавният глава.

Проблемът с обезлюдяването на селата в Испания не е от вчера, но се задълбочава през последните години и стана тема и на предизборната кампания в навечерието на предстоящия в края на месеца парламентарен вот. В последните дни на март в Мадрид се проведе голям протестен митинг, в който участваха над 50 хиляди души от цялата страна, настоявайки правителството да предприеме мерки.

По данни на официалната статистика между 2000 и 2016 година населението на Испания е нараснало с 15 процента до 46,6 милиона. В същото време обаче все повече хора се местят в градовете, а в населени места със 100 до 5000 жители са останали едва 5,7 милиона души. В резултат броят на селата и малките градчета е спаднал с 8 процента до 5 хиляди и 500, като най-силно е обезлюдяването във вътрешността на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.