1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Като изключително слаба се очертава зърнената реколта в Швеция тази година

Като изключително слаба се очертава зърнената реколта в Швеция тази година

Разликата спрямо миналата година е драстична

Като изключително слаба се очертава зърнена реколта в Швеция тази година. Последните прогнози на експерти сочат общо количество от 3 и половина милиона тона, което е със 700 хиляди тона под очакванията отпреди месец.

Разликата спрямо миналата година е драстична – минус 40 процента. С тези данни тазгодишната реколта ще бъде най-слабата от 60 години насам. Корекцията надолу се налага заради прекалено оптимистичните очаквания от лятото. Тогава посевите са били в сравнително добро състояние, което е дало повод на експертите да прогнозират ръст в производството. След това в резултат на сушата в регионите с най-късно прибиране на реколтата прогнозата останала под очакванията.

Вследствие на слабите резултати зърненият пазар в Швеция ще бъде зависим от доста по-голям внос, смятат анализаторите. Това ще доведе до по-високи цени на хранителните стоки, но няма да намали финансовите затруднения на фермерите, тъй като техните загуби от сушата не могат да бъдат компенсирани от по-високите изкупни цени на зърното.
Повод за лек оптимизъм дава новата сеитбена кампания. В момента условията за есенниците са много добри. Миналата есен сеитбата беше затруднена от проливни дъждове, което накара много земеделски стопани да променят плановете си и да заложат на пролетници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.