1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лошото време прекъсна есенната кампания в Добричко

Лошото време прекъсна есенната кампания в Добричко

До падането на валежите в Добричка област с пшеница са засети близо 871 000 дка

Лошите климатични условия възпрепятстваха прибирането на реколтата от царевица и сеитбата на зърнено-житни култури. До падането на валежите в Добричка област с пшеница са засети близо 871 000 дка. Това е с около 400 000 дка по-малко от обичайните площи със зърнено-житни култури в региона.

Ако валежите спрат и почвата изсъхне, сеитбата може да продължи и през ноември, но при по-висока посевна норма, съветват агроспециалистите. Лошото време и ежедневните дъждове попречиха на последните жътви на царевица в Добричко. Във фирмата на Емил Русев кампанията по прибиране на реколтата е приключила успешно, но зърното е с висока влажност.

Земеделските производители в региона са в очакване на по-топли и сухи дни, за да продължат с кампанията на полето.

От 25 до 70 литра дъжд са паднали през последните дни в Добричка област. Това количество почвена влага ще позволи на земеделските машини да навлязат в нивите едва през следващата седмица. Сеитбата през ноември няма да се отрази фатално на пшеницата, тъй като културата има възможности да компенсира по-късната сеитба. В същото време обилната влага се отразява добре на покълналите вече житни растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.