1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Манов мед – в процедура „защитено наименование за произход“

Манов мед – в процедура „защитено наименование за произход“

Манол Тодоров: „Най- важното – гарантиран пазар и по-добра цена“

Странджанският манов мед ще стане защитено наименование за произход. Националната процедура като регистрация приключи. В момента се подготвят документите за Брюксел. Припомняме, че от 2007 г. родни пчелари насочиха усилията си в тази посока. Целта е мановият мед да се превърне в гаранция за качество.

Интерес от регистрацията на мановия мед като защитено наименование за произход ще имат пчеларите от общините Средец, Приморско, Царево и Малко Търново. Манол Тодоров обобщи ползата от тази процедура. „Най- важното – гарантиран пазар и по-добра цена. Мисля, че това е една добра алтернатива за сегашното положение. И още нещо – този продукт се произвежда в Странджа планина и ние сме дали възможност на пчеларите от там, които го произвеждат, спазват продуктовата спецификация и подпишат декларация за контрол и проверка да го продават“.

Първата паша на пчелите в Странджанско започва през първите 10 дни на юни. Не може да се предвиди обаче колко мед ще се получи. След края на зимата пчеларите отчитат висока смъртност. При някои земеделски стопани от зазимени 50-60 пчелни семейства, няма оцеляло нито едно . „От Българската агенция по безопасност на храните казват – вие имате един-два процента смъртност. Това е статистически, а говорите за 30-40% смъртност. Всъщност тук големият проблем е, че пчеларите не отразяват голямата смъртност и защо? Тъй като по de minimis се плаща на живи пчелни семейства. Какво се получава - аз имам 100 пчелни семейства и са загинали. Ако заявя, че те са загинали по програма de minimis вместо да ми помогнат, няма да взема една стотинка“, коментира Манол Тодоров, пчелар.

Използването на пестициди от групата на неоникотиноидите е друг сериозен проблем за бранша. Припомняме ви, че преди седмица пчелари протестираха пред Министерски съвет с настояване за пълната забрана на тези препарати за растителна защита. Брюксел ще излезе със становище по проблема през месец май. 

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.