1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Масово хората в Мелник се отказват от лозарството

Масово хората в Мелник се отказват от лозарството

Има стопани, които отглеждат лозови насаждения за лична употреба – от порядъка на един до два декара

Масово хората в Мелник се отказват от лозарството. Това съобщи кметът на града Христо Ташев, предаде Агенция "Фокус".

Той поясни, че тази тенденция съществува, тъй като отглеждането на лозя е много трудоемко, а напоследък е недобре оценено. Ташев уточни, че не се знае към момента колко са лозовите масиви на територията на Мелник и околностите. Той каза още, че има стопани, които отглеждат лозови насаждения за лична употреба – от порядъка на един до два декара. Има и такива, които обработват лозови масиви и за да се препитават, каза кметът и допълни, че става дума за собственици на около 50 до 70 декара лозя.

В момента литър вино в Мелник се продава на цена около 4 лева. Фрапиращи проблеми при отглеждането на лозята в Мелнишко засега няма, каза още кметът. Той посочи, че напоследък заради лошото време собствениците на лозови масиви нямат възможност да обработват площите си. Сега е сезонът за отглеждане на гроздето и трябва да му се обръща внимание, каза Ташев и допълни, че лозята изискват ежедневна обработка.

Пръскането на лозята трябва да се извършва често, но с оглед дъждовното напоследък време, те са пръскани едва около 3 пъти, поясни кметът на Мелник. Ташев обясни, че ако не се извършват необходимите манипулации, лозовите масиви в Мелник са заплашени от болести като например мана. „Такива оплаквания от стопаните обаче към момента няма”, категоричен е Ташев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.