1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопроизводителите в САЩ искат увеличение на финансовата помощ

Млекопроизводителите в САЩ искат увеличение на финансовата помощ

Само през настоящата година ще понесат загуби в размер на милиард и половина долара

За увеличение на финансовата помощ заради търговските спорове с Китай и Мексико настояват млекопроизводителите в Съединените щати. В отворено писмо до земеделския министър те посочват, че само през настоящата година ще понесат загуби в размер на милиард и половина долара.

Сметките на Националната федерация на млекопроизводителите показват, че от началото на 2018-та изкупните цени на млякото са паднали с около 2 цента на килограм. Ако търговските санкции и наказателните мита останат в сила, до края на годината загубите за фермерите ще се увеличат, предупреждават от Федерацията в отвореното си писмо. Членовете й отчитали усилията на президента Тръмп да помогне на селското стопанство, но досегашните извънредни плащания били крайно недостатъчни. Отпуснатите от правителството за подкрепа на млечния сектор 127 милиона долара са стигнали да увеличат изкупната цена с едва 0,2 цента на килограм, и то само за половината годишна продукция.

В писмото си Федерацията на млекопроизводителите изразява надеждата, че допълнителните средства, които Белият дом обеща да отпусне до края на годината, ще облекчат малко ситуацията. Те признават, че освен от санкциите, страдат и от свръхпроизводство, което също води до ниски цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.