1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над сто селектирани животни на "Фермeр Експо Раковски"

Над сто селектирани животни на "Фермeр Експо Раковски"

Гостите се запознаха с някои позабравени породи животни

Над сто селектирани животни представиха по време на второто издание на Фермир Експо Раковски. Овце от породите, Асаф, Лакон, Черноглава плевенска овца и Аваси, биволи, кози и говеда – Холщайн, Джарсей, Абердийн Ангус. Фирми, предлагащи селскостопанска техника и инвентар, храна за животни и препарати за растителна защита демонстрираха новостите си.

Празникът официално откриха Румен Порожанов, еврокомисарите Мария Габриел и Владимир Уручев. „Миналата година Фермер Експо бе много успешен за нас. Създадохме добри контакти. Тази година има още повече посетители“, разказаха от щанда на една от фирмите за селскостопанска техника.

Гостите се запознаха с някои позабравени породи животни, които в последните години са възродени и отново се отглеждат у нас. Акцент в програмата е конференция, представяща иновациите в Европа в сектора селско стопанство. За хапване имаше средновековна кухня - селски ечемичен хляб и имперски хляб с подправки, обредна баница за плодородие и латински специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион. Самодейци от 17 читалища от област Пловдив демонстрираха местни кулинарни и фолклорни традиции.  Паралелно с това имаше фолклорна програма от самодейци от област Пловдив и реализирани различни демонстрации по приготвяне на традиционни местни храни – лютеница, катми, пиде, прясно сирене и кашкавал, сладък суджук и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.