1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наемане на земя в четири лесни стъпки

Наемане на земя в четири лесни стъпки

За втора поредна година водещото дружество Агрион разчита на търгове, в които арендаторите сами да предложат рентата за земята

Тази година все повече арендатори се включват в наддаването за земя под наем на търгове. За активните играчи на пазара излиза много по-изгодно да участват със собствена оферта за желаните парцели, вместо да чакат пряко договаряне със собственика. Инициативата с търговете за земя е на водещото дружество в сектора  Агрион. Българската компания за втора поредна година разчита на този пазарен инструмент за отдаване на портфолиото си.

Документи се събират до 21 април в офисите на фирмата в цялата страна. Процедурата е опростена до четири лесни стъпки. Фермерът посещава офис на Агрион, където безплатно получава тръжната документация за желания парцел, попълва документите, внася необходимия депозит и пуска предложението си в запечатан плик в специално подготвените за целта прозрачни урни в офиса.

Експертите отчетоха интерес към парцелите както от фермери, които имат сериозни намерения за увеличаване или по-ефективното окрупняване на стопанствата си, така и от нови играчи на пазара. Запитвания има и от по-дребни земеделци, които искат да влязат в различни землища. Прави впечатление, че в някои райони арендаторите направо са тръгнали да се надскачат, за да си гарантират най-атрактивните парцели. Обяснението е, че искат да бъдат спокойни за субсидиите си догодина и за съответното планиране на площите, семена, торове и препарати. Североизточна България остава сред най-атрактивните региони – там конкуренцията за наемане на земя е най-ожесточена. Освен големите арендатори в битката се включват и големи производители от Централна Северна България, които искат да се разрастват.

agrion-agrotv2_470

„Търговете са най-добрият търговски инструмент, в който пазарът сам определя рентните нива. Арендаторите са основните ползватели на земята и техният финансов ресурс и съответно възможностите, които имат да отделят за разход за рента пряко зависи от пазара на продукцията им.  Но резултатите досега показват засилено търсене към добра земя на наистина добра цена, което доказва потенциала и желанието за развитие на сектор земеделие”, коментираха от мениджмънта на компанията.

Агрион е сред най-бързоразвиващите се и динамични дружества в сектора за управление на поземлени активи. През 2014 г. компанията откри официално верига от офиси в цялата страна като към момента тя включва 21 търговски точки. Дружеството предлага атрактивна земя за продажба на безлихвено разсрочено плащане, както и кредити за фермери и лизинг за покупка на земя. Те се отпускат по улеснена процедура, изискваща много по-малко документи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.