1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нараства търсенето на стъклени бутилки

Нараства търсенето на стъклени бутилки

Винопроизводителите в Германия изпитват остър недостиг на зелени винени бутилки

Заради богата реколта от грозде през миналата година винарите в Германия изпитват остър недостиг от стъклени бутилки. Според експертите от Германския институт за виното проблемът идва не само от голямото количество вино, произведено през 2018-та, но и от структурни промени в стъкларската индустрия.

В момента тече процес на концентрация при производителите на стъклени бутилки, не само във Федералната Република, но и в други европейски държави. Освен това някои от големите компании изпитват затруднения заради ремонти на съоръженията и затова не могат да изпълнят навреме поръчките. Най-голям проблем се оказват доставките на традиционните зелени винени бутилки. Недостиг има и при белите шишета, използвани за розе и пенливи вина.

Трудностите идват не само от страна на винопроизводителите, а и от нарасналото търсене на стъклени опаковки. Много компании за безалкохолни напитки преминават от пластмасови към стъклени бутилки и така наличните производствени мощности се оказват претоварени. Затова винарите, които прехвърлят виното си след по-дълъг престой в съдовете за ферментация, са в по-изгодна позиция. Те могат да си позволят да изчакат доставката на бутилките на по-късен етап.

Заради особеностите на виното, което продължава да зрее в бутилката, шишетата за червените сортове трябва да са от зелено или кафяво стъкло, за да допускат по-малко светлина до течността. За особено скъпите вина се търсят бутилки със специална форма, които да ги отличават от останалите в магазина. Заради това огромно разнообразие на формите, стъклените винени шишета са единствените опаковки за напитки, освен картонените, за които купувачът не плаща депозит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.