1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Национален генен център за ин витро оплождане на животни ще бъде създаден тази година

Национален генен център за ин витро оплождане на животни ще бъде създаден тази година

Снимка:

Това заяви зам.-министър Явор Гечев на конференция в Пловдив

Национален генен център за ин витро оплождане на животни, предназначен за малките фермери, трябва да бъде създаден още тази година, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев при откриване на конференцията „Актуални въпроси на аграрната политика и законодателство“.

Той коментира, че трябва да се подобри генния фонд в малките ферми. Гечев увери, че „Млад фермер“ е първата мярка, с която ще стартира новата Програма за развитие на селските райони през септември тази година.

Конференцията, в която участваха земеделски производители от страната, бе инициирана от Пловдивската земеделска камара. Тя се проведе в първия ден на международната селскостопанска изложба „АГРА“. На изложението се представят близо 480 компании от 22 държави.

Пчеларите от Пловдивско сигнализираха за кражба на кошери и семейства

За първи път в рамките на престижния агрофорум се провежда специализирано изложение за пчеларство „АпиБългария“. Производителите в сектора изказаха безпокойство от засилените кражби в районите, където са позиционирали кошерите. Те ще инициират срещи с представители на Министерството на земеделието и храните за съдействие и справяне с този проблем.

От пловдивското сдружение на пчеларите „Акация“ заявиха, че без проспериращо пчеларство, няма проспериращо земеделие и изразиха притеснение от факта, че 30% от техните пчелни семейства през последните 2 години са изчезнали. От този проблем страдаме както ние, така и земеделските производители, посочи Любомир Герев, който е член на УС на дружество „Акация“.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.