1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Негодното полско месо е продавано в 14 страни от ЕС

Негодното полско месо е продавано в 14 страни от ЕС

Някои от засегнатите държави вече имат конкретни данни за внесените количества

Инспектори от Европейския съюз ще посетят Полша, за да анализират ситуацията след скандала с болните животни, заклани нелегално. Властите във Варшава изтеглиха останалите количества от пазара, но до крайни клиенти са стигнали около 9 тона и половина месо, една трета от тях са продадени в други страни от Европейския съюз.

Кланицата, в която са приети болни животни, се намира в Мазовкото войводство, близо до столицата Варшава. Според местните ветеринарни власти в нито един момент не е съществувал риск за здравето на хората.

Продаденото в чужбина месо е проследено до клиенти в 14 различни държави. Данни на Европейската комисия показват, че партиди от месото са стигнали до Германия, Франция, Испания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Румъния, Словакия, Чехия, Швеция и Португалия.

В изявление за медиите полският земеделски министър Ян Кшищоф Ардановски изтъкна, че става въпрос за единичен случай, който обаче е нанесъл огромна вреда на доброто име на полските храни и селскостопански продукти. Варшава обяви, че в бъдеще ще следи по-стриктно практиките в кланиците и месопреработвателните компании.

Някои от засегнатите държави вече имат конкретни данни за внесените количества. Франция съобщава за 800 килограма, от които властите са успели да задържат 150. В Словакия до пазара са достигнали около 300 килограма, част от които са били преработени в училищни кухни. В обръщение към училищните директори в страната министър-председателят Петер Пелегрини ги призова да не купуват вносно месо.

В Чехия властите са проследили около 300 килограма полско месо, за което има съмнения, че е от въпросната кланица. У нас няма данни да са внесени партиди от полското месо.

 

Етикети месо, ЕС, Полша
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.