1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ниски изкупни цени на млякото, спад в производството у нас

Ниски изкупни цени на млякото, спад в производството у нас

Производството на сурово краве мляко у нас продължава да намалява. Според специалистите това се дължи на константно ниската цена от 56 до 73 стотинки за литър. Въпреки отчетеният спад броят на млекопреработвателните дружества се увеличава, а цените на суровината не се покачват.

У нас се отглеждат около 245 хиляди броя млечни крави. Всяка година в страната има голям брой животни за продан. Редица производители работят на загуба. Количествата получено сурово краве мляко намаляват с по 5 000 тона на месец. 

Грубите изчисления показват, че родното производство е крайно недостатъчно за да задоволи потреблението. Според данните се полага 1 килограм сирене, 1 литър прясно мляко и 2 кофички кисело мляко на глава от населението на месецПоради ниските изкупни цени на суровото краве мляко, вносът също не е висок.

Михаил Михайлов, изпълнитен директор на Националния съюз на говедовъдите в България коментира, че пашата за кравите е само два месеца в годината. 

Дори и да се поддържат добри условия на отглеждане с вентилация и оросяване, средната млечност на кравите през лятото пада. Именно климатичните условия принуждават голяма част от стопаните да отглеждат своите животни стационарно и оборно. У нас се отглеждат 120 хиляди крави под селекционен контрол. Средната им млечност е от 7 до 10 000 литра. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.