1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нова инициатива за етикетирането на месото в Германия

Нова инициатива за етикетирането на месото в Германия

Новите етикети ще включват цифрите от 0 до 3

Нова многостепенна система за етикетирането на свинско месо предлага Германският земеделски съюз. Тя показва от къде е животното и как е отглеждано.


Новите етикети ще включват цифрите от 0 до 3, като нулата е за месо, което не отговаря на заложените в немското законодателство стандарти. С цифрата 3 ще се обозначава месо от животни, отглеждани при възможно най-добри и хуманни условия.

Произходът на свинете също да бъда показван на етикета, предлагат от Земеделския съюз. С буквена комбинация ще се обозначават животни, родени и угоени в Германия. Когато прасето е внесено от чужбина, но отгледано във Федералната Република, това също ще е отбелязано на етикета.

Идеята за ново етикетиране на месото се дискутира от години в общественото пространство. Предишното правителство на Ангела Меркел искаше да въведе специален етикет, който показва хуманно отношение към животните. Независимо от държавните планове, през 2015 година месопреработвателната индустрия започна собствена инициатива за по-добри условия за животните. Фермери, които предоставят повече пространство и други удобства за свинете, получават финансова подкрепа от специален фонд, който се попълва от търговските вериги.

Засега предложенията на Земеделския съюз са само на хартия. Идеята е новите етикети да се поставят на прясно месо и колбаси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.