Наредба регламентира ясно съдържанието на продукти, произведени от мляко
Нови правила за етикетиране на млечните продукти в Грузия влизат в сила от първи юли. Те са въведени от Националната агенция по храните и одобрени от правителството. Наредба регламентира ясно съдържанието на продукти, произведени от мляко.
Наименованието „сирене“ може да се използва само за продукти, произведени от животинско мляко. Маслото също е обект на по-строги правила, като масленото съдържание трябва да бъде между 39 и 79%. Промените са предизвикани от използваното в индустрията мляко на прах. Според експертите това създава проблеми на производителите, които не могат да се конкурират с по-евтините продукти. Новият регламент е в интерес и на потребителите. В него е заложена и целта за популяризиране на продуктите, конкурентоспособността на местните стоки и развитието на сектор животновъдство. Бизнесът, който не спазва новите изисквания за етикетиране, ще бъде наказан с високи глоби. През 2015 г. страната въведе общи правила за млечните продукти, според които съдържанието и добавките в тях трябва да бъдат коректно обозначени, за да може потребителят да направи своя информиран избор.